dimarts, 2 de febrer del 2016

Repte #365avuillegim (2)

Acabat el mes de gener us porto el segon recull de contes del #365avuillegim.
He decidit incloure els comentaris que acompanyen els vídeos aquí també per fer el post més complet, el primer post també l'he actualitzat amb els comentaris.
A veure què us semblen....










Joana de les paraules clares (Muntsa Fernàndez / Joana Raspall, El cep i la nansa) 

Amb aquest recull de poemes de la Joana Raspall fem un viatge per la vida de l'escriptora que ens ha regalat tantes poesies per a "orelles petites". Un viatge que és, al mateix temps, un recorregut per la història del nostre petit país, posant paraules a moments tan crítics com la guerra, l'exili, la lluita perquè el català no desaparegués.... Segur que també ens deixaria poemes bonics pel moment actual. Les il·lustracións acompanyen delicadament els textos i, en resum, em sembla una molt bona opció per introduir la poesia a casa.
En Cueta està de molt mal humor i sent que ningú l'estima. La seva mare s'esforça per respondre-li una llarga bateria de preguntes i suposicions perquè li quedi clar que el seu amor és incondicional i etern. Un clàssic que ajuda als més petits a entendre que pels seus pares res del que facin serà tan gros com per qüestionar el seu amor. NOTA: A Ikea tenen la parella de la mare guineu i en Cueta


El cocodril a qui no li agradava l'aigua (Gemma Merino, Picarona)
Un petit "cocodril" a qui no agraden gens les activitats aquàtiques descobreix que, no és que sigui estrany, és que ell no és un cocodril i té moltes altres habilitats!! Perquè tots som únics i diferents, val la pena buscar que ens agrada, saber en què som bons i potenciar-ho, no creieu? 

"T'estimo mare!" (Joanna Walsh, Blume) 
Amb unes il·lustracions dolces dos petits tigres repassen el seu dia a dia transmetent-nos l'amor i l'admiració cap a la seva mare que ho resol tot amb un gran somriure. Un conte bonic per llegir amb els més petits de casa. 

El rei de la casa (Marta Altés, Blackie Books)
Aquest conte és per a mi una metàfora genial del que deu sentir un nen/a quan a casa seva arriba un germ@. Amb les genials il·lustracions a les que ens té acostumats la Marta Altés i un text de frases curtes i còmiques, a casa sempre riem quan el llegim.  


"El petit llibre de la nit" (Nathalie Choux, Estrella Polar)
Un llibre de cartó dur amb dibuixos senzills al voltant de la temàtica de la nit. Els més petitons podran fer baixar l'estel fugaç, encendre el fanal o fer girar els ulls del mussol amb els seus dits menuts. Al final també hi ha una petita proposta de joc visual. Una bona proposta per als més petits.

Una festa a la selva (Bira Biro)
Ideal per a primers lectors, "Una festa a la selva" és un llibre ple de sorpreses i és que, mentre ens explica les aventures de l'Àngel i els seus amics, ens anem trobant amb petits jocs i activitats: cercar diferències, mots encreuats, laberints, propostes de cerca i troba, unir punts i pintar són algunes d'elles. Tot jugant ens endinsem en l'apassionant món de la lectura!


El bosc (Què? Com? Per què?, Elfos)
Tots els llibres d'aquesta col·lecció són com petites enciclopèdies temàtiques. Les seves pàgines plenes de finestretes i amb una excel·lent combinació entre il·lustracions i text permeten als més petits conèixer millor el món que els envolta. A casa som molt fans d'aquest tipus de llibre que permeten aprendre moltes coses sense ni tan sols adonar-te'n. 


El secret d'estimar (Sarah Emmanuelle Burg, Malsinet Editor)
És una petita joia sense paraules. Les il·lustracions tenen a la vegada una senzillesa i una força espectaculars, amb els traços a llapis i només un detall en color, el llibre fa un viatge per totes les emocions que sorgeixen en un conflicte fins a arribar a la seva resolució. Genial per mirar-lo amb els nens i escoltar les seves interpretacions de cada pàgina, de cada gest dels personatges, tot fent suposicions del que senten, del que passarà després o del que faríem nosaltres. 




"El meravellós Peludiu-Renudiu-Xiquitiu" (Beatrice Alemagna, Combel)

L'Eddie vol fer un regal espectacular a la seva mare i no escatima esforços per trobar-lo. Amb l'ajuda de tots els personatges del barri aconsegueix un regal especial i multiusos: el peludiu-renudiu-xiquitiu. M'encanten les il.lustracions que et passegen per un barri francès! Busqueu-lo que us agradarà i als nens, més!!

En Pomelo és elefantàstic (Ramona Badescu, Kokinos)
En Pomelo és un elefant remenut que viu sota una dent de lleó, és de color rosa, la seva dent de lleó està dins d'un hort i té un grapat d'amics que l'acompanyen en les seves aventures. És, en resum, un personatge entranyable. A en "Pomelo és elefantàstic" hi trobem tres històries diferents, en Pomelo enamorat, en Pomelo vivint el canvi d'estació de tardor a hivern i en Pomelo descobrint els seus súper poders. Textos curts i unes imatges d'allò més tendres que el fan ideal per a primers lectors. 

Charlie, nas de llautó (Anna Obiols / Subi, Estrella Polar)
El duet Anna obiols i Subi són una aposta segura que ja havia sortit al #quellegimalplaneta amb el llibre "Dando teta, de la A a la Z". "Charlie, nas de llautó" resulta un llibre delicat per retre homenatge al pallasso Charlie Rivel. Va rebre el premi Destino Infantil Apel·les Mestres.

La Caputxeta Vermella (Xavier Deneux, Combel) 

Aquesta versió del clàssic ens sorprèn amb unes il·lustracions que juguen amb els relleus i una gama de colors molt definida (vermell, verd, groc, marró...) que fan que tot el llibre resulti molt atractiu a la vista i el tacte dels més petits. 
NOTA: Respecte a la història us he de confessar que jo tendeixo a explicar la versió més suau on el llop no es menja ningú i simplement se'l fa fora quan se'l descobreix però respecte a això d'edulcorar els contes també hi ha diverses opinions. A veure si un dia us escric alguna cosa al respecte. 

Yakari (Job / Derib, Norma Editorial)
El Bernat és un gran lector de gairebé qualsevol cosa que li cau a les mans. Quan aprenia a llegir va trobar la seva gran motivació en els còmics i en Yakari és dels seus preferits. El protagonista 
és un petit indi que pot parlar amb els animals, així, les seves aventures sempre tenen relació amb la natura i el món animal.  Per a mi és una de les millors opcions per introduir els nens i nenes al món del còmic. 

No m'han convidat a l'aniversari (Susanna Isern / Adolfo Serra, NubeOcho)
Us ha passat mai que es fa una festa d'aniversari i als vostres nens no els conviden pel que sigui? De moment a casa no ha passat, habitualment les festes dels companys/es d'escola es fan en parcs i tothom hi està convidat però, si mai arribes el moment, aquest llibre m'ha semblat un bon recurs. Ajuda a veure que el que, inicialment pot ser una cosa decebedora, pot convertir-se en una oportunitat per a viure altres coses. 

La Poma (Kazuo Iwamura, Corimbo)

Aquest és d'aquells contes que no s'obliden. El vaig veure fa temps, diria que en una fira, i quan l'altre dia el vaig trobar a la biblioteca de Berga em va faltar temps per agafar-lo. Unes il·lustracions en un delicat blanc i negre on només la poma aporta color, frases curtes, clares i repetitives i uns personatges tendres a més no poder són la combinació perfecta per assegurar l'èxit a casa. Jo ja el tinc a la llista de pendents.

Milo l'armadillo (Jan Fearnley, Intemón Oxfam)
La Mariona vol un conill rosa pel seu aniversari, tots els seus amics en tenen un. Davant la dificultat de trobar-ne un, la seva àvia es posa a teixir però el resultat no és exactament un conill.... Un llibre per aprendre el valor de les coses, per apreciar el que tenim, per descobrir que diferent no ha de ser pitjor... Les il·lustracions combinen dibuix amb tècnica de foto-collage imitant la textura de la llana. Ens va semblar molt tendre!


Quan sigui gran, manualitats i jocs per explorar (Segarra / Cuxart, Estrella Polar)
A l'Aran li va encantar i és que presenta moltes professions, no només les més "convencionals" i, per a cada una, proposa una manualitat. Té dos índexs fantàstics, un de les professions i l'altre de les manualitats amb grau de dificultat inclòs. Recomanable per passar tardes entretingudes!

Intentaré fer els reculls de 9 en 9 que avui el post ha quedat massa llarg, no? Que en penseu?

Bona setmana i bones lectures!
Una abraçada,
Carla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels comentaris! Tots em fan molta il.lusió i intentaré respondre'ls un a un sempre que pugui!