Pàgines

dimecres, 8 de juny del 2016

Repte #365avuillegim en català (6)

Contes dolços, contes enciclopèdics, contes sobre la mort o sobre les balenes.... 
Aquí en teniu 18 més!



Digues on és, LA NATURA (Therry Laval, Cruïlla)
Els "Digues on és" sempre dónen molt joc! A cada pàgina has de trobar un grapat de coses per buscar i els escenaris també van canviant, són plens de dibuixos divertits (amb l'estil inconfusible de l'autor) on passar-hi estones entretingut remirant cada detall. A casa en tenim uns quants, aquest que us ensenyo és en versió "gegant".

Jo mataré monstres per tu (Santi Balmes i Lyona, Principal de los libros)
Confesso que fa anys vaig comprar el "Jo mataré monstres per tu" per l'estètica, m'encanten els dibuixos de la Martina i l'Anitram però el títol em va semblar una mica heavy. Quan vaig llegir-lo però em va agradar molt, és genial per parlar de les pors i donar-hi una volta! Segur que la majoria ja el coneixeu, oi? Per mi s'ha convertit en un clàssic.

El vol de les fades (Jane Simmons, Ediciones Beascoa)
"El vol de les fades" de Jane Simmons va ser el primer conte que va entrar a casa, el vaig comprar el dia de Sant Jordi estant embarassada del Bernat i li tinc molt carinyo. Un conte ple de fantasia amb uns dibuixos suaus in una sèrie de personatges es van afegint a la comitiva que, encapçalada per l'Elena i en Jaumet, van a buscar les fades de la nit.

La neu (Taori Kajima, Tramuntana)
Un conte dolç ens ha arribat al ❤️. Mentre la nevada va agafant força tots els companys del bosc on viu el petit conill van aixoplugant-se als seus caus, estan cansats i van a dormir. I el conill perquè no se'n va al cau? Els textos curts es van repetint convidant al petits lectors a endevinar-los, els dibuixos són senzills i ben trobats, els flocs de neu que cada vegada ocupen més espai... Un conte ideal per a cridar la son.

Dinosaures (Col·lecció els Supertafaners, Larousse Editorial, Vox)
Aquest de dolç no en té ni un pèl però és altament recomanable pels amants dels dinosaures. Tota la col.lecció dels supertafaners és genial i a casa al gran li encanten. Aquest no és una excepció, un grapat de preguntes i respostes classificades per temes i acompanyades de dibuixos atrevits que dic jo.

¿On és la lluna? (Jordi Amenós i Albert Arrayàs, Fragmenta Editorial)
En Pau es pregunta perquè la lluna es va fent petita fins que un dia desapareix i a partir de plantejar la mateixa pregunta a diferents personatges trobem un grapat de solucions diferents. Una història ben trobada de Jordi Amenós i unes il.lustracions que l'acompanyen la mar de bé de la mà de d'Albert Arrayás. No deixeu de fullejar-lo si el trobeu a les llibreries. Al final hi ha també una guia de lectura pels pares molt interessant.

L'elefant Mainú i l'amistat (Montserrat Balada i Òscar Julve, El Cep i la Nansa)
És un conte col.laboratiu on diferents personatges es van afegint a en Mainú en la recerca de l'amistat. La història és molt tendre i fàcil d'entendre per als menuts a partir de 3 anys. Les il·lustracions també són ben boniques i, el que fa més especial aquest conte, com tots els de la col.lecció"El Gingoler" de és que la història es troba adaptada a la llengua dels signes catalana! A més inclou un DVD amb el conte animat i representat en la llengua dels signes, la qual cosa permet gaudir la història d'aquesta manera i aprendre també a representar-lo. Personalment em sembla un encert tot el plantejament que fa "El Cep i la Nansa" amb aquests contes.

Tu i jo (Beatriz DaPena i Álex Meléndez, Ediciones Jaguar)
Una petita història d'amor, molt dolceta i senzilla, que vaig regalar al pare de les criatures fa un parell d'anys per Sant Jordi. També ens va anar molt bé per parlar i identificar aquestes primeres sensacions que van arribar a casa sense saber molt bé que eren el dia que el vailet de casa em va dir que creia que estava enamorat. Santa innocència! 😍 Us he dit ja que els llibres amb la portada i contraportada encoixinades m'encanten, oi?

Les cantants del mar (Gessamí Forner i Connor O'Keeffe, Editorial Minis)
Les balenes geperudes són les protagonistes d'aquest mini. Sabíeu que si volen dormir fan migdiades mentre una companya els vetlla el son i les empeny tot nedant? Això i moltes coses més les podeu aprendre amb aquest mini.



Estirar la pota (o com envellim) (Babette Cole, Editorial Destino)
No deixa mai de sorprendre'm la manera com els infants encara petits entomen un tema com la mort i Babette Cole té una manera molt fresca de tractar temes "delicats", els seus contes m'encanten! Aquí fa un recorregut per la vida de les persones per entendre com ens fem grans i com tots, tard o d'hora l'acabem dinyant. Sense dramatismes, simplement les coses tal com són. I no vull dir que haguem de restar pena a una mort eh! Hi ha altres llibres sobre la mort que tenen una carrega sentimental important i estic segura que són un molt bon recurs quan als infants els toca una mort de prop o ja "la senten".

El rei dels animals (Miguel Tanco, La Fragatina)
"Però mama, el lleó només fa que posar lleis que li van bé a ell! Per això s'enfaden els altres, oi?" El d'avui és una fàula divertida, amb una estètica cuidada i que dóna peu a converses sobre el poder i la seva gestió, sobre a qui i com s'escull qui mana, etc... Crec que els adults en podem fer una lectura a nivell polític i tot!

El petit drac Coco i el temple misteriós (Ingo Siegner, La Galera)
Les aventures d'en Coco agraden sempre! Són llibres fantàstics per fer la transició del conte al llibre més de "grans". Tot i que tenen un bon grapat de text, hi ha moltes il.lustracions que ajuden a fer la lectura més visual i menya feixuga a qui llegir encara no li resulta atractiu del tot. Les històries tenen aquell punt de fantasia i humor ideal per enganxar als petits lectors.

Al llibre (Fani Marceau i Joëlle Jolivet, Corimbo)
Té un format gran i està bé perquè cada il.lustració va acompanyada del text, curt, amb tipografia clara i gran sobre el lloc on es troba l'objecte de la imatge. La repetició també ajuda a la lectura. Un llibre agradable de mirar i llegir que pels més petits treballa vocabulari de diferents àmbits.

Amb bogeria (Emile Jadoul, Baula)
Un conte de poques paraules però amb una història que transmet un missatge clar, perquè si estimes de debò cal deixar anar...

Endevina quantes endevinalles endevinaràs (Larousse Editorial, Vox)
Un grapat d'endevinalles divertides que, a casa han passat una època a tope amb les endevinalles, ens ha anat com anell al dit. Uns dibuixos divertits, diferents tipografies i petites endevinalles sobre diferents temàtiques que segur que us faran passar una estona distreta

Tipografiteja (Jan Bajtlik, Coco Books)
Convida a experimentar amb les lletres, crear dibuixos a partir d'elles, inventar tipografies, descobrir-ne de noves amagades als estels,... Un llibre-joc per gargotejar sense parar mentre els petits es familiaritzen amb l'alfabet, les lletres i les mil formes d'escriure-les sense ni tan sols adonar-se de tot el que estan aprenent al llarg de les 156 pàgines del llibre.
Vam tenir l'ocasió de participar al taller que l'autor va fer a Món Llibre 2016 i va ser una passada!

Apa! Et penses que ens ho creurem? (Oriol Canosa, Cruïlla)
Jo recordo amb carinyo els meus primera llibres de "El Vaixell de Vapor". De fet encara en tinc i els meus fills se'ls llegeixen! Aquest però és dels nous, un llibre ple d'oficis curiosos perquè a vegades explicar la feina dels pares pot ser difícil i és més divertit inventar-s'ho! Això si, tot pot ser que ningú s'ho cregui, eh!

Un lloc per a la Rula (Mar Pavón i Maria Girón, Tramuntana Editorial)
Aquest és el llibre que vaig presentar el "Dia Internacional contra l'esclavatge infantil". La Rula busca el seu lloc al món i sembla que la seva família ja l'hi té decidit. Malgrat tot ella s'hi rebel·la i trobant la força en els llibres decideix buscar el seu propi lloc. Una història de denúncia per posar llum a quelcom que encara passa a molts racons de món on els matrimonis pactats acaben sent "el lloc" per moltes nenes.

Recordeu que si voleu estar al dia dels contes podeu seguir-me a instagram! 
Una abraçada,
Carla


2 comentaris:

  1. Amb els llibres infantils s'han posat tant les piles ùltimament que els vull tots... i va mon fill i vol el de la patrulla canina 😢

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, quins dilemes!!
      Jo sóc del parer que educar-los en el bon llegir i l'estètica també és feina nostra així que el que tu triis estarà bé segur! Si la patrulla canina ja la veu en altre formats potser els libres no cal que siguin d'aquesta temàtica...
      També t'he de dir que a casa no tenim tele i no hi ha demanda de patrulles, ni frozens,....
      Una abraçada!!

      Elimina

Moltes gràcies pels comentaris! Tots em fan molta il.lusió i intentaré respondre'ls un a un sempre que pugui!